Torre del Telègraf

mun0061-1402584798

Torre del Telègraf (foto Ajuntament Montornès del Vallès)

La torre del Telègraf és una torre de telegrafia òptica ubicada a Can Bosquerons, a Montornès del Vallès, en un turó de 222 metres d’alçada que porta el mateix nom (turó del Telègraf). Formava part de la línia de telegrafia òptica militar de Barcelona a Vic, i comunicava amb les torres del turó de Montcada i la de Can Casaca, a Granollers, totes dues a uns 9 km de distància. És la torre nº 47 de la línia de torres de Telegrafia òptica militar, ramal de Vic a Barcelona.

Va ser construïda el 1848 i utilitzada fins el 1862, data en què va ser abandonada a causa de l’aparició de la telegrafia elèctrica. De base quadrada, fa 6 metres d’alçada, 5,5 metres de costat i té vuit espitlleres per banda. Envoltada per un fossat circular, és una fortalesa de dues plantes que tenia la porta d’entrada al pis de dalt i que estava protegida per una guarnició de quatre homes.

Durant 140 anys l’edificació va estar abandonada. El 21 d’abril de 2013 es va reinaugurar la torre, un cop restaurada. Les restes de l’anterior torre s’han utilitzat per a la nova, en un projecte integral de rehabilitació i de museïtzació per intentar mantenir fidelment l’aspecte que tenia a mitjan del segle XIX, amb criteris de restitució històrica combinats amb les millores tècniques i de seguretat actuals per fer possibles les visites i l’accés en general.

interior_telegraf_baixos

Interior de la torre – simulació de mobiliari S.XIX guarnició militar (foto pròpia)

Dins la torre podem trobar la presència del mecanisme i una acurada museïtzació, amb la simulació de l’estança dels torrers i una exposició sobre la telegrafia òptica a Catalunya. Des de dalt de la torre podem gaudir d’unes excel·lents vistes de tota la plana del Vallès, amb la serralada Prelitoral de teló de fons i les seves formacions més significatives, com poden ser Montserrat, la Mola, els Cingles de Bertí i El Montseny.Des de l’any 2011 l’espai té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local. Protecció BCIL . Es pot visitar, amb cita prèvia per a grups a l’Ajuntament de Montornès

 

Fonts: Ajuntament de Montornès del Vallès
Museu de la ciència i la tècnica de Catalunya
Catalunya Medieval (castells, torres, fortificacions i altres construccions)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s